• Reklam , şikayet ve tüm konular için Skype

Üretim Yürütme Sistemi Nedir?

Andrea

Ajans Yetkilisi
Ajans Yetkilisi
Günümüz üretim ortamında, işletmelerin rekabetçi kalabilmesi ve müşteri beklentilerini karşılayabilmesi için, üretim süreçlerinin etkin bir şekilde yönetilmesi son derece önemlidir. Bu noktada, Üretim Yürütme Sistemi (Manufacturing Execution System - MES) öne çıkan bir teknoloji olarak karşımıza çıkmaktadır. MES, üretim operasyonlarını gerçek zamanlı olarak izleyerek, verileri toplar, analiz eder ve üretim sürecini optimize etmeye yardımcı olur.

Bu kapsamlı makale, Üretim Yürütme Sistemi temel özelliklerini, işlevlerini ve sağladığı faydaları detaylı bir şekilde ele alacaktır. Ayrıca, farklı sektörlerdeki MES uygulamalarından örnekler sunarak, bu teknolojinin işletmeler için ne gibi avantajlar sağlayabileceğini açıklayacaktır. Son olarak, MES ile ERP (Kurumsal Kaynak Planlama) sistemi arasındaki farkları da inceleyeceğiz.

Üretim Yürütme Sisteminin Tanımı

Üretim Yürütme Sistemi (MES), üretim operasyonlarını ve üretim işlemlerini etkin bir şekilde yönetmek için kullanılan bir yazılım sistemidir. MES, üretim sürecindeki her bir ekipmanı ve veri akışını bağlayarak, izleyerek ve kontrol ederek işletmelere yardımcı olur. Siparişten teslimat aşamasına kadar tüm üretim yaşam döngüsü boyunca, gerçek zamanlı veri toplar ve bu veriler üzerinden üretim performansı, izlenebilirlik, yönetim, işlem akışı gibi konularda karar vericilere ayrıntılı bilgiler sunar.

Üretim Yürütme Sisteminin Temel İşlevleri

Üretim Yürütme Sisteminin (MES) temel işlevleri, Manufacturing Enterprise Solutions Association (MESA) tarafından belirlenen 11 ana başlıkta toplanmaktadır:

1. Operasyon Yönetimi

MES, planlanan üretim emirlerini ve üretim rotalarını çalışanlara bütüncül bir şekilde sunar.

2. Kaynak Tahsisi

Üretim kaynaklarının durumunu tanımlar ve takip eder, böylece kaynakların nasıl kullanıldığını görüntüler.

3. Üretim Birimlerini Yönetme

Gerçek zamanlı üretim veri akışını, Kurumsal Kaynak Planlama (ERP) sistemi ile fabrika tabanı arasında yönetir.

4. Performans Analizi

Üretim verilerini kullanarak, verim, fire, süreç, kabiliyet, genel ekipman etkinliği (OEE) gibi kilit performans göstergelerini (KPI) hesaplar.

5. Bakım Yönetimi

Makine bakımlarını doğru bir şekilde planlamaya yardımcı olarak, duruş sürelerini azaltır.

6. Süreç Yönetimi

Süreç rotalaması ve operasyonel sıralamayı sağlar.

7. Kalite Yönetimi

Üretim sürecinin ve ekipmanlarının kalitesini, sapmaları ve istisnaları değerlendirerek ölçer.

8. Veri Toplama/Edinme

Gerektiğinde temel verileri toplar ve geri kazanır.

9. Ürün İzleme ve Soy Ağacı

Ham maddelerden nihai ürünlere kadar tüm üretim verilerini ilişkilendirerek, parça veya parti gruplarını oluşturur.

10. İşgücü Yönetimi

İnsanların, ürünlerin ve operasyonların üretim sürecinde doğru yerde olmasını sağlayarak verimliliği artırır.

11. Doküman Kontrolü

Operatörlerin, talimatlar, çizimler ve notlar gibi önemli belgelere kolay erişimini sağlar.

MES'in Genişleyen Rolleri

2004 yılında, MESA modeli işletme operasyonlarını da kapsayacak şekilde genişletilmiştir. Bu güncelleme, Collaborative MES (C-MES) olarak adlandırılmaktadır. Amacı, MES ile diğer işletme operasyon alanları arasında bağlantı kurmaktır. Bu alanlar, tedarik odaklı sistemler, müşteri odaklı sistemler (CRM), performans odaklı sistemler (ERP) ve iş zekası yazılımlarını içermektedir.

2008 yılında ise model, işletme düzeyindeki stratejik girişimler, işletme operasyonları, tesis operasyonları ve gerçek üretim arasındaki bağlantıyı kuran bir yapıya genişletilmiştir. Bu sayede, üretim ve imalat alanındaki farklı seviyeler ve disiplinler arasında ortak bir anlayış ve performans iyileştirmesi için bir platform sağlanmıştır.

MES Mimarisi

Üretim Yürütme Sistemleri (MES), ANSI/ISA-95 uluslararası standardına göre, işletme planlama ve lojistik ile süreç kontrol sistemleri arasında yer alan fonksiyonel bir katmandır. Bu model, MES'i, ERP ve süreç kontrolü arasındaki ara seviyede konumlandırmaktadır.

MES, gerçek zamanlı iş akışı görünürlüğü, esneklik ve sağladığı içgörüler sayesinde, karar vericilerin fabrika tabanındaki verimliliği ve kaliteyi iyileştirmelerine yardımcı olur. Ayrıca, ilaç, gıda-içecek, tıbbi cihaz ve biyoteknoloji gibi düzenleyici uyuma tabi endüstrilerde de MES önemli rol oynar.

Üretim Yürütme Sisteminin Faydaları

Üretim Yürütme Sistemi (MES) kullanmanın işletmelere sağladığı başlıca faydalar şunlardır:

• Müşteri memnuniyetinin artırılması
  • Düzenleyici uyumun iyileştirilmesi
  • Makine verimliliğinin artırılması
  • Tedarik zinciri görünürlüğünün artırılması
  • Ürün kalitesinin iyileştirilmesi
  • Üretim sürecinin tam kontrolünün sağlanması
  • Pazara giriş süresinin kısaltılması
  • Kağıt işlerinin ve manuel veri girişinin azaltılması
  • İşgücü maliyetlerinin düşürülmesi
  • İzlenebilirlik analizlerinin hızlandırılması
  • Sipariş teslim süresinin kısaltılması
  • Yarı mamul stok seviyesinin azaltılması
  • Üretim süresinin kısaltılması

Bu faydalar, daha verimli bir işgücü, daha yüksek kalite ve daha yüksek karlılık sağlayarak, işletmelerin rekabet avantajı kazanmalarına yardımcı olur.

MES'in Sektörel Uygulamaları

Otomotiv Sektörü

Otomotiv sektörünün önde gelen Tier 1 tedarikçilerinden biri, MES teknolojisi sayesinde iş performansı, kalite, kapasite planlaması ve finansal durum hakkında gerçek zamanlı içgörüler elde etmiştir. Bunun sonucunda, üretim çıktısında %5 artış ve stok devir hızında %5-10 iyileşme sağlamıştır.

Gıda ve İçecek Sektörü – Kalite

Gıda ve içecek sektöründe, Gıda Güvenliği Modernizasyon Yasası (FSMA) ile artan düzenleyici uyum gereklilikleri nedeniyle, MES teknolojisi önem kazanmaktadır. MES, ERP ve diğer tamamlayıcı sistemlerle entegre çalışarak, üretim kalitesini ve etkinliğini artırmaktadır. Ayrıca, tüm üretim sürecine ilişkin gerçek zamanlı veri sağlayarak, elektronik kayıt tutma ve şeffaflık sağlar.

Gıda ve İçecek Sektörü - Operasyonel Mükemmellik

Hızlı servis restoranları için tedarik yapan bir gıda ve içecek şirketi, kağıt tabanlı süreçler, gerçek zamanlı görünürlük eksikliği, tutarsız raporlama, stok maliyetlerinin izlenememesi ve ham madde izlenebilirliğindeki sorunlar gibi zorluklarla karşılaşıyordu. MES teknolojisinin yardımıyla, stok doğruluğu %70'den %99,6'ya yükselmiş, müşteri karneleriyle uyum sağlanmış ve üretim verimliliği ile kalitesi artırılmıştır.

MES ile ERP Arasındaki Farklar

Üretim Yürütme Sistemi ile Kurumsal Kaynak Planlama (ERP) sistemi birbirini tamamlayan ancak farklı roller oynayan teknolojilerdir.

ERP sistemleri, işletmenin farklı bölümlerini tek bir bilgi sistemi altında bütünleştirir. Gerçek zamanlı veri sağlayarak, yöneticilerin daha bilgili kararlar almasına yardımcı olur.

Öte yandan, MES, ERP ile üretim sistemi arasındaki ara katmanda yer alır. ERP, işletmenin ihtiyaç duyduğu iyileştirmeleri gösterirken, MES bu iyileştirmelerin nasıl yapılacağına dair bilgi verir. MES ve ERP'nin entegrasyonu, Sanayi 4.0 olarak adlandırılan geleceğin operasyonel verimliliği için temeldir. İki sistemi birlikte kullanmak, işletmelerin değişen taleplere daha esnek ve hızlı yanıt vermesini sağlar.

Footer Link

instagram türk takipçi satın al instagram takipçi satın al instagram garantili takipçi satın al dizipal likit sosyal medya yönetimi influencer marketing firma rehberi takipçi al kadın kolyeleri izmir avukat vozol smm panel hd film izle gaziantep diyetisyen