AYDIN HASAN / Ankara - Buna göre; İsrail, İran’a yönelik hava saldırılarını, Likud’un kurucusu Menahem Begin’in ortaya koyduğu Begin Doktrini’ne dayandırdı. Bu doktrin, İsrail’in düşman olarak gördüğü ülkelerin nükleer silah geliştirmesini önlemek için henüz üretim aşamasına geçmeden askerî müdahalede bulunulması anlayışına dayanıyor.İsrailsaldırılarında adını Musevi kültürüne dayalı mitolojik bir kadın karakterden alan “Delilah” seyir füzesi kozunu kullandı.
İsrail, saldırılarında ABD’li stratejistler tarafından geliştirilen “Dehşet ve Şok” ile “Stratejik Felç” harp yöntemlerini uyguladı. “Dehşet ve Şok yöntemi”, uzun menzilli füzeler ve ağır bombardımana dayalı ateş gücü yüksek ordular tarafından kullanılan, “düşman iradesini psikolojik olarak yıkmayı” hedefleyen bir harp yöntemi. Ancak İran gibi savaş ekonomisi ile psikolojisine adaptasyon sağlamış ülkelerde bu yöntemin etkisi sınırlı olabildiği için, İsrail, “Stretajik Felç” metodunu da devreye aldı. İran’ın elektrik şebekeleri, fiber optik hatlar, füze komuta merkezleri ve güvenlik karar noktaları hedef alınarak, ülkede kararsızlık zinciri oluşturulması amaçlandı.
İsrail’in kullandığı füzeler:
AİR LORA BALİSTİK FÜZESİ: Havadan hava savunma sistemleri, komuta merkezleri ve alt yapıya yönelik saldırılarda kullanılan güçlü bir balistik füze.
SPICE FÜZESİ: İsrail tarafından üretilen güdüm kiti özelliğine sahip bir akıllı mühimmat.
RAMPAGE: İsrail tarafından yer hedeflerinin havadan imhası için geliştirilen ses hızının üstünde ve uzun menzilli süpersonik füze.
DELİLAH: İsrail tarafından geliştirilmiş, hareketli hedefleri vurabilme yeteneğine sahip bir hava-yer seyir füzesi. İsrail’in en gelişmiş ve akıllı seyir füzelerinden biri olarak gösteriliyor.
GBU-28: ABD yapımı, yüksek tahrip gücüne sahip bir bunker buster, yani sığınak delici güdümlü bomba.
GBU-39: ABD yapımı mini seyir füzesi veya akıllı mühimmat sistemi.
JDAM: ABD yapımı güdümlü bomba sistemi. Geleneksel serbest düşüş bombalarını lazer ya da GPS güdüm sistemleriyle akıllı mühimmatlara dönüştürüyor.