• Reklam , şikayet ve tüm konular için Skype

Atatürk’ün yeme içme alışkanlıkları

Andrea

Ajans Yetkilisi
Ajans Yetkilisi
atat%C3%BCrk.jpg


Ulu Önder Atatürk’ün en sevdiği yemekler ve yeme içme alışkanlıkları…

Bugün 10 Kasım 2021 Cumhuriyetimiz’in kurucusu Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ölüm yıldönümü.

Büyük bir özlem ve saygıyla andığımız Ulu Önder Atatürk’ü, Haberint ailesi olarak biz de yeme içme alışkanlıklarıyla ve en sevdiği yemeklerle hatırlamak ve hatırlatmak istedik.

ata.jpg




Atatürk’ün yemek alışkanlıkları üzerine yazılmış ne yazık ki çok fazla kaynak bulunmuyor. Ancak Prof. Dr. Mahmut Tezcan’ın 2000 yılında düzenlenen I. Uluslararası Atatürk ve Türk Halk Kültürü Sempozyumu’nda sunulan “Atatürk’ün Beslenme Alışkanlığı, Yediği ve Sevdiği Yemekler” başlıklı bildirisi bize birkaç fikir veriyor.

Prof. Dr. Tezcan’ın aktardığına göre, Atatürk yemek düşkünü bir insan değildi. Çok yemek yemeye hem israf hem de sağlığa zararlı bir alışkanlık gözüyle baktığını konuşmalarında ifade ederdi. Sofradan genellikle tam doymadan kalktığı bilinirdi.

ayran.jpg


1931-1935 yılları arasında Çankaya Köşkü’nün aşçısı olarak görev yapan Halit Atay’ın ifadelerine göre, Atatürk güne çok sade bir kahvaltıyla başlardı. 1 bardak soğuk ayran ya da 1 kase yoğurt ve 1 dilim ekmekten ibaret bu kahvaltının ardından gazetelerini okurken sütlü kahvesini içerdi.

t%C3%BCrk%20kahvesi.jpg


Çok sıkı bir kahve tiryakisi olan Atatürk’ün içtiği kahve miktarının günde 15 fincana kadar çıktığı söyleniyor. Nitekim o günlerden bize kalan birçok fotoğrafında da Atatürk Türk kahvesi içmektedir.

b%C3%B6rek.jpg


Atatürk’ün çocukluğundan kalma en sevdiği lezzet, annesi Zübeyde Hanım’ın elinden çıkmış olan Selanik usulü ıspanaklı börekti. Atatürk, ara ara mutfaktan bu böreğin yapılmasını ister, böreğini mutlaka ayran eşliğinde tüketirdi. Bu börek için ıspanaklar kuru soğan ve baharatla kavruluyor, sonra da bolca beyaz peynirle karıştırılıyor. Tepsiye serilen kat kat yufkaların arası bu malzemeyle dolduruluyor ve üzerine yine kat kat yufka seriliyor.

kurufas%C3%BClye.jpg
pilav.jpg


Atamız’ın en sevdiği yemek ise askeri okullardaki öğrencilik hayatından kalma bir alışkanlıkla etsiz kuru fasulye ya da kendisinin tabiriyle “yağlı fasulye” idi. Her öğün yese kuru fasulyeden bıkmayacağını söylerdi, bu nedenle köşkün mutfağında her saat hazır bir tencere kuru fasulye bulunurdu.

Atatürk kuru fasulyeyi genellikle iki dilim ekmek eşliğinde tüketirdi. Bu ekmekleri de muhakkak ayrana batırarak yerdi.

ayran.jpg
ayran%202.jpg


Aslına bakılırsa ayran Atatürk için olmazsa olmazların başında geliyordu. Kahvaltının ve yemeklerin yanı sıra Atatürk, ikindi vakitlerinde de bir kase ayran içerdi.

karn%C4%B1yar%C4%B1k.jpg
bamya.jpg


Kuru fasulyenin yanında pilav da yemeyi seven Atatürk’ün sevdiği diğer yemekler de karnıyarık ve bamyaydı. Özellikle karnıyarığı da pilavla karıştırıp yemeyi severdi.

leblebi.jpg




Atatürk'ün olmazsa olmazlarından biri de sarı leblebiydi. Atatürk leblebisinin iyice fırınlanmış olmasını isterdi. Atatürk'ün leblebileri mutfaktaki tavalarda ısıtılarak servis edilirdi.

omlet.jpg
peynir.jpg


Gece geç saatlere kadar çalışan Atatürk’ün bu sırada karnı acıkırsa tercihi yumurtadan yana olurdu. Aşçılarına peynirli omlet ya da sahanda yumurta yaptırırdı.

İki yumurta ve beyaz peynirle yapılan bu omlet, Atatürk'ün kahvaltılarında da sık sık yer alan bir yemekti.

irmik.jpg
re%C3%A7el.jpg


Tatlıyla pek arası olmadığı bilinen Atatürk’ün arada sırada irmik helvası ve gül reçeli yediği ifade ediliyor.

enginar.jpg

enginar%201.jpg


Ulu Önder'in son isteği de karaciğere iyi geldiğini öğrendiği enginar yemekti. Ancak kasım ayı olduğundan İstanbul'da bulunamayan enginarın Hatay'dan getirilmesi uzun sürdü ve enginar İstanbul'a ancak Atatürk'ün ölümünden sonra ulaşabildi.

Hulusi Turgut'un "Atatürk’ün Sırdaşı" isimli kitabında Kılıç Ali’den alıntıladığına göre, "Bu enginar yemeği Atatürk’ün yanında bulunduğum uzun yıllar içinde içten arzu ederek sipariş ettiği ilk ve son yemekti. Maalesef bunu yemek kendisine nasip olmadı."



Hazırlayan: Ahmet kerem kaynar

Kaynak:Hulusi Turgut (Atatürk’ün Sırdaşı kitabı)

Halit Atay ( Atatürk’ün aşçısı)

Hürriyet
 

Footer Link

dizipal firma rehberi takipçi al kadın kolyeleri nbase smm panel hd film izle takipçi satın al instagram takipçi satın al takipçi takipçi satın al instagram beğeni beğeni beğeni satın al instagram beğeni satın al calculator6 archiby baklava
Üst